Verkoop van pellets, briketten en brandhout

in Belgie, Nederland en Frankrijk

Rook van brandhout dat thuis in de haard verbrand wordt stelt typische stoffen vrij, zoals azijnzuur en teer  -  bij een volledige verbranding blijven alleen water, CO2 en asse over maar daarvoor is een hitte nodig van meer dan 700°C.

 

Met nat brandhout wordt die temperatuur nooit bereikt – energie wordt verbruikt om water te doen verdampen en die rook/damp belet lucht van binnen te komen in de haard daar waar we juist lucht nodig hebben om goed te verbranden

nat brandhout laat dus niet toe “energie efficient” te verbranden, en stelt bovendien vervuilende gassen vrij.

 

- nat hout  = 300-350g water per Kg, ofte 30-35% vochtigheid

- droog hout = 160-180g water per Kg, ofte 16-18% vochtigheid

 

Testen hebben aangetoond dat nat hout van 3 x tot 9 x meer vervuilende gassen vrijstelt  -  een land als Denemarken verordent om nooit hout thuis te verbranden dat meer dan 18% vochtigheid heeft.

 

Om zulk droog hout  te verkrijgen moet het hout minstens 2 jaar gedroogd worden in open lucht  -

de vraag is : wat is nu het belang van (1) de houtsoort en (2) het moment in het jaar dat het hout gekapt is en (3) onderdak opslaan van brandhout.

 

Hoe snel hout droog is zeker afhankelijk van het soort hout : naaldhout droogt veel sneller dan loofhout?

 

Sparrehout mag in het voorjaar gekapt zijn, het kan nog droog zijn (18%) tegen het stookseizoen van hetzelfde jaar, op voorwaarde dat het onder dak gestapeld is en niet later verbruikt wordt dan October want in de herfst & winter neemt het vanzelf weer water op.

 

Beuk gekapt en gezaagd op 33cm in April, en in open lucht gestapeld, had tegen eind September nog 23-24% water – en had tegen eind van het jaar weer tot 30% water.

 

Besluit : loofhout moet in de winter of in de vroege lente gekapt en gezaagd worden en onder een dak in open lucht gedroogd worden, om tegen het stookseizoen van hetzelfde jaar droog te zijn, en nog slechts 18% water te bevatten.

 

Brandhout moet gekliefd zijn om sneller te drogen – dat lijkt triviaal voor dikke ronde stammen (tot max. 45 cm diam.) maar dat geldt ook voor dunnere stammen (7-10 cm diam.)

 

 

medeoprichter van de federatie

WELKYN TRADE BVBA - GOOIK (Vlaams Brabant) - info@welkyn.be - 0473 49 51 03